Geokalender januar 2023
I år er det 200 år siden professor Jens Esmark gjorde observasjoner i det norske landskapet som ledet fram til den revolusjonerende teorien om at Nord-Europa hadde gjennomgått en Istid.
Professor Geir Hestmark ved Universitetet i Oslo har i detalj beskrevet denne historien i boka Istidens oppdager (2017). Han skriver: «Jens Esmarks oppdagelse av Istiden er den mest revolusjonerende vitenskapelige oppdagelse som noensinne er gjort med utgangspunkt i norsk natur».
200-årsjubileet for en slik banebrytende oppdagelse er en utmerket anledning til å dedikere denne utgaven av GEOkalenderen til noen få smakebiter fra istidslandskapet rundt Snøhetta på Dovre.
Snøhetta (2286 m o.h.) i Dovre kommune troner majestetisk over Dovreplatået, og – hvis været samarbeider – er toppen lett synlig fra både bilveien og jernbanen like nord for Hjerkinn.
De fleste av oss forbinder Snøhetta med én enkelt fjelltopp, men fjellet er egentlig en lang, skarp rygg med fire topper som alle rager mer enn 2000 m o.h. Høyest av dem alle er Stortoppen, og det er også den som er lettest å bestige.
Den oppsprukne berggrunnen du går på under oppstigningen, omdannet sandstein (kvartsitt) fra urtiden, har imidlertid gjort turen litt ekstra utfordrende. Underlaget består av blokkmark, fast fjell som har frostforvitret og sprukket opp i til dels ganske store blokker. Det blir å hoppe fra stein til stein. Under oss er det fin utsikt til en sjelden stor botn som omkranses av de fire toppene. Kjelen sier de lokalt, Gryta står det på kartet.
Bergviteren Jens Esmark var den første som besteg og høydemålte en fjelltopp over 2000 meter i Norge. Årstallet og omstendighetene rundt denne pionérbegivenheten har vært svært usikre. I GEO 04/2009 («Da Dovre falt») presenterer Geir Hestmark den definitive historien.
GEO 2023 + kalender kan bestilles her