Close Menu
    Facebook LinkedIn
    Geo365
    Facebook LinkedIn
    BESTILL Login
    • Hjem
    • Anlegg og infrastruktur
    • Aktuelt
    • Bergindustri
    • Dyphavsmineraler
    • Miljø
    • Olje og gass
    • Geofunn
    Geo365
    Du er her:Home » Svarer regjeringen og EU i ny rapport
    Bergindustri

    Svarer regjeringen og EU i ny rapport

    Av Ronny Setsåmars 19, 2024
    Del denne artikkelen Facebook Twitter LinkedIn Email
    NGU viser i en ny rapport hvilke kritiske mineraler Norge kan levere for det grønne skiftet og for økt forsyningssikkerhet. Rapporten inneholder kart og omtale av de viktigste forekomstene for hvert råstoff.

    Niob-førende pyroklor (mørke flekker) i lys søvitt (karbonatitt) ved Søve gruver (Fensfeltet). EU regner niob som et kritisk råstoff. Foto: NGU-foto, 2005

    Facebook Twitter LinkedIn Email

    Norge har en primærproduksjon av kritiske råvarer og en svært viktig nedstrøms produksjon av kritiske metaller, til dels basert på norsk mineralproduksjon. Potensialet for ytterligere norsk primærproduksjon er betydelig.

    Det skriver Norges geologiske undersøkelse (NGU) i den nye rapporten som gir en grundig oversikt over kritiske metaller og mineraler i Norge.

    Rapporten utgjør en del av NGUs oppdrag knyttet til regjeringens mineralstrategi for tilgjengeliggjøring og tilrettelegging av data for leteindustrien og samfunnet ellers. I tillegg kan den også sies å være et bidrag til EUs lovforslag for økt grad av hjemlig leting, utvinning, prosessering og gjenvinning av kritiske råstoffer.

    Målet med lovforslaget er å redusere unionens avhengighet av import av mineraler fra, i mange tilfeller, et fåtall dominerende land som Kina, Den demokratiske republikken Kongo og Tyrkia. Økt produksjon av kritiske råmaterialer fra Norge, som er en del av EUs indre marked, er høyst velkomment.

    geo365.no: EU skal bli mer selvforsynte

    Grunnlaget for rapporten er mer enn 9 000 analyser fra mer enn 2 100 befarte registreringer av metaller og mineraler. NGU påpeker samtidig at kartleggingen skal fortsette i årene fremover:

    – Arbeidet med kritiske metaller og mineraler vil bli prioritert av oss i mange år framover. Denne rapporten danner et grunnlag for å utarbeide stadig mer omfattende oversikter over disse viktige råstoffene, uttaler seksjonsleder Kari Aslaksen Aasly ved NGU.

    Kart på kart

    Rapporten er rik på kart, og det første kartet som presenteres i rapporten er forekomster og registreringer av alle metallgrupper: basemetaller, jernlegeringsmetaller, jernmetaller, edelmetaller, spesialmetaller og energimetaller.

    Deretter følger kart og informasjon for de enkelte metallene og mineralene. Kartet under viser eksempelvis forekomster og registreringer av batterimetallet kobolt.

    Kilde: NGU rapport 2023.021

    I rapporten kan vi lese at Norge var en viktig produsent av kobolt på 1800-tallet da koboltgruvene på Modum var i drift. Mange av de kjente koboltressursene i Norge finnes i magmatiske nikkel-kobberforekomster, og de viktigste er Råna i Ballangen, Ertelia ved Hønefoss og forekomstene i Espedalen. Det er også anrikning av kobolt i en del sulfid (VMS)-forekomster, og NGU lister her opp en rekke lokaliteter.

    Sjeldne jordartsmetaller (REE), som troner øverst på listen over EUs kritiske råstoffer, er selvfølgelig også omtalt i NGUs rapport:

    «Det er utvilsomt at Fensfeltet inneholder betydelige ressurser av sjeldne jordartsmetaller, og skulle forekomsten komme i drift og videreforedling foregå i Norge vil det gi grunnlag for et viktig bidrag til å redusere kritikaliteten til sjeldne jordartsmetaller i Europa.»

    Kartet under viser registreringer av sjeldne jordartsmetaller i Norge. Foruten Fensfeltet, kjenner vi også tre andre forekomster i Norge med forhøyede REE-gehalter (>1 000 ppm): Biggejav’ri, Gloserheia og Sæteråsen.

    Kilde: NGU rapport 2023.021

    Les rapporten her

    RELATERTE SAKER

    Gull: Bleka gullgruve

    mai 5, 2025

    Støtter oppheving av uranforbud

    april 30, 2025

    Foreløpig skuffelse fra EU-kommisjonen

    april 16, 2025
    KOMMENTER DENNE SAKEN

    Comments are closed.

    NYHETSBREV
    Abonner på vårt nyhetsbrev
    geo365.no: ledende leverandør av nyheter og kunnskap som vedrører geofaget og geofaglige problemstillinger relatert til norsk samfunnsliv og næringsliv.
    KONFERANSER

    Tre uker gjenstår
    May 09, 2025

    Tre uker gjenstår

    En underkommunisert faktor for CCS
    May 07, 2025

    En underkommunisert faktor for CCS

    Hva kan geologene lære av klimaendringene?
    May 06, 2025

    Hva kan geologene lære av klimaendringene?

    Oppnådde gjev status
    May 05, 2025

    Oppnådde gjev status

    Gull: Bleka gullgruve
    May 02, 2025

    Gull: Bleka gullgruve

    OLJEPRIS
    BCOUSD quotes by TradingView
    GULLPRIS
    GOLD quotes by TradingView
    KOBBERPRIS
    HG1! price by TradingView
    GeoPublishing AS

    GeoPublishing AS
    Trollkleiva 23
    N-1389 Heggedal

    Publisher & General Manager

    Ingvild Ryggen Carstens
    ingvild@geopublishing.no
    cell: +47 974 69 090

    Editor in Chief

    Ronny Setså
    ronny@geopublishing.no
    +47 901 08 659

    Media Guide

    Download Media Guide

    ABONNEMENT
    © 2025 GeoPublishing AS - All rights reserved.

    Trykk Enter for å søke. Trykk Esc for å avbryte.