Gruvemaskinen kjørte én kilometer på havets bunn på 2 500 meters dyp i Atlanterhavet.
Det melder gruveselskapet The Metals Company (TMC).
Maskinen er en såkalt nodulinnsamler som kan plukke opp de knyttnevestore metallrike klumpene som finnes blant sedimentene på dyphavsslettene.
Nodulinnsamleren har tidligere blitt testet på grunnere dyp i Nordsjøen. TMC skriver at systemet har blitt utviklet i samarbeid med offshore service-selskapet Allseas. Den suksessfulle testen betyr at selskapet nå er ett steg nærmere gruvedrift på havbunnen.
TMC ser ut til å bli det første selskapet i verden til å utvinne noduler. De har som mål å starte gruvedriften ved NORI-D-området i Clarion-Clipperton Zone (CCZ, det største nodulfeltet i verden) i Stillehavet i 2024.
Analyser av noduler hentet fra CCZ viser at de holder svært høye gehalter av en rekke metaller som vil bli spesielt etterspurte i det grønne skiftet, blant annet til batterier. TMC omtaler nodulene med rette som «battery rocks».
Les mer om noduler: Dyphavets potetåker
Clarion-Clipperton Zone ligger i internasjonalt farvann, og det er den internasjonale havbunnsmyndigheten (International Seabed Authority, ISA) som forvalter ressursene i disse områdene.
For øvrig var Harald Brekke, seniorgeolog i Oljedirektoratet, styreleder i ISAs juridiske og tekniske kommisjon frem til nylig. Han har nå fått et nytt prestisjefylt verv.
Ifølge TMC kan NORI, som strekker seg over et areal på 74 830 km2 (nøyaktig tilsvarende arealet av Troms og Finnmark), inneholde metaller for å dekke behovet til 150 millioner elektriske biler. Det dreier seg i hovedsak om mangan, nikkel, kobber og kobolt.
Noduler er fordelaktige i utvinningssammenheng sammenliknet med andre forekomster i havet og på land. TMC påpeker at det verken er behov for sprengning eller brytning for å kunne hente opp nodulene. De er rike på metaller, noe som gir mindre restmasser, de har svært lavt innhold av giftige grunnstoffer og en størrelse som er enkel å håndtere.
En sammenlikning med landbaserte gruver er oppsummert i figuren under.
TMC vil gjennomføre en utvinningstest i NORI-D-området senere i år.
Norsk momentum
Den forrige regjeringen startet en åpningsprosess for utvinning av norske dyphavsmineraler. Vi har trolig ikke noduler i norske farvann, men det er derimot påvist forekomster av massive sulfider og skorper.
Oljedirektoratet er i full gang med å kartlegge norske marine mineralforekomster, og bistår også Olje- og Energidepartementet som utarbeider en konsekvensutredning. Konsekvensutredningen skal etter planen bli behandlet i andre kvartal neste år.
Les mer om temaet:
Norges viktigste bidrag til det grønne skiftet
Nødvendig for det grønne skiftet
Ønsker full norsk verdikjede for dyphavsmineraler
Rystad Energy utarbeidet på vegne av Norsk olje og gass en rapport som antyder at dyphavsmineraler kan bli Norges neste industrieventyr. Rapporten er imidlertid basert på tynt datagrunnlag. Vi vet så langt svært lite om ressursgrunnlaget langs midthavsryggen i Norskehavet.
NCS Exploration – Deep Sea Minerals
I oktober 2022 arrangerer GeoPublishing konferansen NCS Exploration – Deep Sea Minerals i Bergen.
The Metals Company vil holde to foredrag under konferansen.