Close Menu
    Facebook LinkedIn
    Geo365
    Facebook LinkedIn
    BESTILL Login
    • Hjem
    • Anlegg og infrastruktur
    • Aktuelt
    • Bergindustri
    • Dyphavsmineraler
    • Miljø
    • Olje og gass
    • Geofunn
    Geo365
    Du er her:Home » Viktig anerkjennelse for gruveprosjekt
    Bergindustri

    Viktig anerkjennelse for gruveprosjekt

    Næringsministeren har nominert Rare Earths Norways forekomst av sjeldne jordartsmetaller i Telemark som et strategisk prosjekt i et internasjonalt samarbeid for kritiske mineraler.
    Av Ronny Setsåjanuar 20, 2025
    Del denne artikkelen Facebook Twitter LinkedIn Email
    default

    Rare Earths Norway er i gang med en ny borerunde ved Fensfeltet. Nå har prosjektet blitt fremmet som et strategisk prosjekt i et internasjonalt samarbeid. Foto: Rare Earths Norway

    Facebook Twitter LinkedIn Email

    – Dette er et nytt gjennombrudd for vårt arbeid med å etablere en ansvarlig utvinning av sjeldne jordarter fra Fensfeltet i Telemark, og en stor anerkjennelse av forekomstens internasjonale betydning, uttaler Alf Reistad, daglig leder i Rare Earths Norway (REN).

    15. januar ble det gjort offentlig at næringsminister Cecilie Myrseth har fremmet RENs prosjekt ved Fensfeltet som et strategisk prosjekt under Minerals Security Partnership (MSP).

    MSP er et internasjonalt samarbeid mellom Norge, EU og 13 andre land der målet er å sikre forsyningskjedene for kritiske mineraler. Prosjekter som godkjennes av MSP får tilgang til et betydelig investeringsnettverk og anerkjennelse for å oppfylle høye krav til bærekraft og ansvarlig ressursutvinning.

    – En godkjenning fra MSP kan åpne dører for REN til å tiltrekke seg investeringer og samarbeidspartnere på tvers av landegrenser. Dette er avgjørende for å realisere prosjektet og styrke Norges posisjon som en troverdig leverandør av kritiske mineraler, sier Myrseth i en pressemelding.

    RENs prosjekt er definitivt en godt egnet kandidat. Forekomsten er Europas største dokumenterte av sjeldne jordartsmetaller (REE) i Europa, og EU regner REE som de aller mest kritiske råmaterialene.

    Kan levere i 100 år

    Både Myrseth og Reistad var til stede ved NHO i Oslo i forbindelse med et seminar i regi av Norsk Bergindustri samme dag. Målet med seminaret var blant annet å synliggjøre hvilken rolle og hvilket potensial Norge har som leverandør av (kritiske) mineralressurser.

    Reistad fremholdt at Fensfeltet vil bidra betydelig til å redusere vår avhengighet av Kina hva gjelder forsyning av sjeldne jordartsmetaller, og ambisjonen er at REN skal levere opptil 30 prosent av Europas etterspørsel i over 100 år.

    En slik ambisjon krever en stor ressurs, og Reistad kunne forsikre de tilmøtte om at så var tilfelle: REN har så langt definert 8,8 millioner tonn TREO (total rare earth oxides). Ny teknologi for drift, som selskapet er i ferd med å utvikle, skal imidlertid bidra til at selskapet kan redusere ressursens cut-off (minste drivverdige gehalt) slik at estimatet for forekomsten som så langt er boret potensielt kan økes til rundt 20 millioner tonn TREO.

    – Dessuten vet vi basert på dype boringer gjennomført i 2017 og 2018 at mineraliseringen fortsetter ned til minst 1 000 meters dyp, mens vårt ressursestimat er gjeldende ned til ca. 470 meter.

    REN-sjefen utelukket dermed ikke at selskapet på sikt kan definere 40 millioner tonn TREO. Så skal vi ikke glemme at også REE Minerals sitter på utvinningsrettigheter som dekker en mindre del av forekomsten, og de har så langt definert et ressursestimat på 1,22 millioner tonn TREO. Også REE Minerals har uttalt at det er rom for å utvide ressursen innenfor sin lisens.

    Alf Reistad, daglig leder i REN, presenterte status og videre planer for selskapet ved NHO i Oslo. Foto: Ronny Setså
    Den gule boksen markerer RENs rettighetsområde ved Fensfeltet. Forekomstens utbredelse er merket med lys blå farge. REE Minerals sitter på rettigheter i sørøst utenfor den gule boksen. Kilde: Rare Earths Norway

    Utvikler prosesseringsteknologi og borer videre

    Reistad minnet oss også om at den kommende gruva ved Ulefoss i Telemark skal være ledende når det kommer til nye løsninger og bærekraft.

    – Konseptet vårt er en «usynlig» gruve. Den skal være underjordisk, elektrifisert og autonom, med stor grad av tilbakefylling av masser som minimerer behovet for deponering.

    REN har så langt gjennomført om lag 20 000 meter med boringer. I november 2024 startet selskapet en ny borerunde der målet er ytterligere 10 000 meter med kjerner.

    Formålet for den pågående borekampanjen er å øke kunnskapen om forekomsten og oppgradere ressursen, som vil være nyttig i forbindelse med selskapets arbeider med den kommende mulighetsstudien.

    REN tar også del i tre omfattende forsknings- og utviklingsprosjekter i samarbeid med en rekke forskningsinstitutter, universiteter og industribedrifter i flere land for å utvikle bærekraftig prosesseringsteknologi vedrørende REE. Selskapet fikk i fjor høst støtte til å bygge en pilotfabrikk ved Ulefoss for å testprosessere malmen fra Fensfeltet.

    Rom for to gruveselskaper

    Også REE Minerals stilte opp ved seminaret hos NHO.

    – Fensforekomsten er såpass stor at vi har plass til to gruveselskaper, fremholdt styreleder Johannes Nævdal.

    REE Minerals er selskapet som har lengst fartstid på Fensfeltet. Nævdal fortalte at REE Minerals’ letehistorie i området strekker seg tilbake til 2009. Totalt har de boret drøyt 10 000 meter, og ressursestimatet ble lagt frem i 2023.

    geo365.no: Bekrefter enorm ressurs i Telemark

    REE Minerals har utvinningsrettigheter som dekker om lag 10 prosent av forekomsten (Rare Earths Norway: ca. 90 prosent). Det har vært nokså stille fra selskapet etter at de la frem ressursestimatet sitt, men Nævdal kunne bekrefte at de fortsatt jobber aktivt med å modne prosjektet frem mot utbygging og drift.

    For tiden fokuserer REE Minerals på å skaffe nye investorer og hente inn flere midler (15 – 20 millioner amerikanske dollar). Midlene er øremerket gjennomføring av henholdsvis en innledende mulighetsstudie og deretter en komplett mulighetsstudie.

    Tidligere studier har skissert en mulig drift der utvinning gir 10 000 tonn REE årlig. Det innebærer en omsetning i milliardklassen og drift for mange tiår. I 2022 forbrukte EU 17 000 tonn REE.

    Også REE Minerals tar del i et forskningsprosjekt der målet er å utvikle en full verdikjede for permanentmagneter i Europa. Selskapet leverer malmen som brukes til tester.

    RELATERTE SAKER

    Gull: Bleka gullgruve

    mai 5, 2025

    Støtter oppheving av uranforbud

    april 30, 2025

    Foreløpig skuffelse fra EU-kommisjonen

    april 16, 2025
    KOMMENTER DENNE SAKEN

    Comments are closed.

    NYHETSBREV
    Abonner på vårt nyhetsbrev
    geo365.no: ledende leverandør av nyheter og kunnskap som vedrører geofaget og geofaglige problemstillinger relatert til norsk samfunnsliv og næringsliv.
    KONFERANSER

    Tre uker gjenstår
    May 09, 2025

    Tre uker gjenstår

    En underkommunisert faktor for CCS
    May 07, 2025

    En underkommunisert faktor for CCS

    Hva kan geologene lære av klimaendringene?
    May 06, 2025

    Hva kan geologene lære av klimaendringene?

    Oppnådde gjev status
    May 05, 2025

    Oppnådde gjev status

    Gull: Bleka gullgruve
    May 02, 2025

    Gull: Bleka gullgruve

    OLJEPRIS
    BCOUSD quotes by TradingView
    GULLPRIS
    GOLD quotes by TradingView
    KOBBERPRIS
    HG1! price by TradingView
    GeoPublishing AS

    GeoPublishing AS
    Trollkleiva 23
    N-1389 Heggedal

    Publisher & General Manager

    Ingvild Ryggen Carstens
    ingvild@geopublishing.no
    cell: +47 974 69 090

    Editor in Chief

    Ronny Setså
    ronny@geopublishing.no
    +47 901 08 659

    Media Guide

    Download Media Guide

    ABONNEMENT
    © 2025 GeoPublishing AS - All rights reserved.

    Trykk Enter for å søke. Trykk Esc for å avbryte.