– Norsk sokkel er veldig attraktiv for sikker CO2-lagring, uttaler Ann Helen Hansen i en sak på Sokkeldirektoratets (Sodir) nettsider.
Hansen er koordinator for CCS i Sodir. Hun underbygger påstanden ved å trekke frem erfaringen vi har gjort oss fra CO2-injisering ved Sleipner og Snøhvit (siden henholdsvis 1996 og 2008), at norsk sokkel er moden med mye innsamlede data om undergrunnen og ikke minst fordi regelverket er på plass, noe som gir forutsigbare betingelser for industrien.
I fjor ble det gitt tilbud om seks tildelinger av letetillatelser for å lagre CO2, og totalt er det tildelt 11 tillatelser og to tilbud som forventes å bli tildelt i 2025. Et nytt område ble utlyst tidlig i mars. 13 selskap er rettighetshavere i tillatelsene. Flere av disse har ikke tilknytning til petroleumsnæringen.
Ifølge Sokkeldirektoratet kan det totalt bli lagret mellom 1,5 og 2 milliarder tonn CO2, basert på dagens planer for prosjekter i de tildelte tillatelsene. Da Sodir la frem oppsummeringen av året som har gått gjennom rapporten Sokkelåret 2024, delte de et diagram som viser en prognose for den årlige lagringskapasiteten:

I henhold til prognosen kan den årlige kapasiteten om få år overstige de norske klimagassutslippene (46,6 millioner tonn CO2-ekvivalenter i 2023). Prognosen tar ikke høyde for fremtidige tildelinger av tillatelser.
– Vi opplever at prosjektene jobber godt med videre modning og ser for oss at det blir veldig høy aktivitet i 2025 med flere milepæler i prosjektene og nye tildelinger, forteller Hansen.
Sokkeldirektoratet opplyser at ulike typer utbyggingsløsninger vurderes i prosjektene. Det inkluderer skip som transporterer CO2 til landanlegg for mellomlagring og videre transport i rør ut til lager (som Northern Lights), direkte injeksjon fra skip (som Stella Maris CCS) og rørledning fra Europa.
Equinor, som forrige måned la frem rapporten for fjerde kvartal 2024, bekreftet selskapets ambisjon om en kapasitet på 30 – 50 millioner tonn CO2 innen 2035. Det inkluderer imidlertid også internasjonale prosjekter.
NCS Exploration + NeXt 2025
The conference highlights developments in technology related to hydrocarbon exploration and new energy and low-carbon sectors including offshore wind and CCS.
The aim is to deepen our subsurface understanding through knowledge-sharing across disciplines, to increase efficiency and reduce our carbon footprint.
Oslo, May 2025