Ivar Fossum, adm.dir. i Nordic Mining, ble i november tildelt 13th Nordic Exploration Award under høstmøtet til Swemin, som er den svenske bransjeforeningen for gruvedrift. Det opplyser Norsk Bergindustri.
– Dette er en stor anerkjennelse av arbeidet vi har lagt ned for å etablere ny mineralindustri i Norge. Vi håper at dette er en inspirasjon til aktører og politikere om at det lar seg gjøre å utvikle bærekraftig mineralproduksjon i Norge, sier Fossum om å motta den høyst betimelige prisen.
The Nordic Exploration Award ble innstiftet for å prise ekstraordinære gjennombrudd og prestasjoner innen nordisk gruvedrift, og Fossum må kunne sies å være en høyst verdig mottaker.
Han har lagt ned innsats i nærmere 20 år for å få Engebøgruva i Sunnfjord kommune «opp å stå». Nordic Mining har utviklet prosjektet siden 2006, og veien frem mot første produksjon (som er nært forestående) har vært kronglete.
Langdryge reguleringsprosesser, stadige krav om nye konsekvensutredninger og motstand fra miljøinteresser, både lokalt og nasjonalt, har bidratt til å dra prosessen ut i tid, mener Ivar S. Fossum i Nordic Mining (geo365.no: «Ønsker statlig kapital»).
«Ivar S. Fossum fortjener en tålmodighetspris – minst – for det imponerende arbeidet han har lagt ned frem mot gruvedrift i Engebøfjellet.»
geo365.no: Det er lys i tunnelen
Prisen tildeles altså Fossum til dels for hans langvarige innsats for Engebøprosjektet, der juryen blant annet påpeker: «Projects, such as Engebø, are important show cases for the future development of mining projects in the entire Nordic region».
Ifølge Norsk Bergindustri har juryen videre lagt vekt på at vinneren er en foregangsmann i norsk bergindustri, med dyp kunnskap og høy profesjonalitet.
Ivar Fossum har ledet Nordic Mining siden selskapet ble grunnlagt i 2006. Før det har han hatt ulike posisjoner i Hydro, både innen olje/gass og gjødsel. Han var blant annet daglig leder for Norsk Hydro East Africa Ltd. Fossum er også nestleder i styret for Norsk Bergindustri.
Engebøgruva blir Norges tredje metalliske malmgruve i drift. Gruva, som skal drives både med dagbrudd og underjordisk, skal utvinne rutil- og granatholdig malm i flere årtier.