Diagrammet over: Den globale etterspørselen etter batterier kan vokse nesten 15 ganger fra 2021 til 2030. Rystad Energy forventer ikke at tilbudssiden vokser like raskt.
Batterisektoren er i sterk vekst, drevet av elektrifiseringen av samfunnet. Elektriske biler, lastebiler, busser, skip og fly, samt stasjonære batteristasjoner for lagring av produsert fornybar kraft vil bli de største bruksområdene frem mot 2030.
I 2021 var den globale etterspørselen etter batterikapasitet 0,6 terawattimer (TWh). Rystad Energy forventer at dette vil øke til 8,8 TWh innen 2030. Det er nesten 15 ganger høyere etterspørsel.
Analyse- og rådgivningsselskapet mener imidlertid at tilbudet ikke vil klare å vokse like raskt. I 2030 forventer de at den globale produksjonen vil være 5,5 TWh, kun 60 prosent av forventet etterspørsel. Store investeringer i flere batterifabrikker vil være avgjørende for å kunne dekke etterspørselen.
Også det internasjonale energibyrået IEA forventer en kraftig vekst i tilbudet og etterspørselen etter batterier.

Ifølge IEA vil dette drive etterspørselen etter batterikritiske metaller og mineraler, i hovedsak litium, grafitt, kobolt, nikkel og mangan. I ett av scenariene (Sustainable Development Scenario) kan etterspørselen etter disse metallene og mineralene til bruk i rene energiteknologier øke flere titalls ganger (2040 sammenliknet med 2020).
Norge kan bidra til å dekke etterspørselen etter samtlige av batteriingrediensene.
Vi har riktignok ingen kjente litiumforekomster i landet, men norske Nordic Mining har en eierandel i Keliber Lithium som utvikler litiumforekomster i Finland. Keliber sikter mot produksjonsstart i 2024.
Norge sitter også på grafittforekomster av internasjonal betydning. Ifølge Norges geologiske undersøkelse (NGU) finnes det flere grafittforekomster av god kvalitet på Senja og i Vesterålen. Skaland Graphite utvinner en grafittforekomst med svært høye gehalter på Senja.
Når det gjelder de øvrige metallene, kobolt, nikkel og mangan, må vi kanskje se til dyphavet (men det finnes også mulige forekomster på land, geo365.no: Norges geologiske skattkiste)
Dyphavsmineraler kan bidra
Dyphavsmineraler kan dekke en betydelig andel av den kommende etterspørselen etter metaller og mineraler som kobber, sink, kobolt, mangan og sjeldne jordartsmetaller.
Forekomstene som finnes i norske havområder kan bli en viktig strategisk ressurs, og den forrige regjeringen startet derfor en åpningsprosess for utvinningen av disse. Oljedirektoratet har fått jobben med å utarbeide en ressursvurdering.
Les mer om temaet:
Vi kommer ikke utenom dyphavsmineraler
Norges viktigste bidrag til det grønne skiftet
Nødvendig for det grønne skiftet
Rystad Energy utarbeidet på vegne av Norsk olje og gass en rapport som antyder at dyphavsmineraler kan bli Norges neste industrieventyr. Rapporten er imidlertid basert på tynt datagrunnlag. Vi vet så langt svært lite om ressursgrunnlaget langs midthavsryggen i Norskehavet.
NCS Exploration – Deep Sea Minerals
I oktober 2022 arrangerer GeoPublishing konferansen NCS Exploration – Deep Sea Minerals i Bergen.