Close Menu
    Facebook LinkedIn
    Geo365
    Facebook LinkedIn
    BESTILL Login
    • Hjem
    • Anlegg og infrastruktur
    • Aktuelt
    • Bergindustri
    • Dyphavsmineraler
    • Miljø
    • Olje og gass
    • Geofunn
    Geo365
    Du er her:Home » Et regnestykke som ikke går opp
    Bergindustri

    Et regnestykke som ikke går opp

    Av Ronny Setsåfebruar 2, 2022
    Del denne artikkelen Facebook Twitter LinkedIn Email
    Nussirsjef Øystein Rushfeldt mener verdens gruver ikke vil klare å levere nok kobber til det grønne skiftet. Det kan gi prisstigning på alt fra elbiler til vindmøller og forbrukerelektronikk.

    Øystein Rushfeldt (til venstre), her sammen med ordfører i Hammerfest Terje Eikstrøm og administrerende direktør i Leonhard Nilsen & Sønner (LNS) Frode Nilsen. LNS er entreprenør for utbygging og drift av Nussir-gruva. Foto: Jonas Tetlie / LNS

    Facebook Twitter LinkedIn Email

    Det grønne skiftet og en elektrifisering av samfunnet vil betydelig øke etterspørselen eter en rekke metaller. Det var konklusjonen til Det internasjonale energibyrået IEA som i mai i fjor publiserte rapporten The Role of Critical Minerals in Clean Green Energy Transition.

    Eksempelvis påpeker IEA at en elbil krever mer enn 200 kg metaller og mineraler, sammenliknet med drøyt 30 kg for en konvensjonell fossildrevet bil. Metallbehovet for grønn energiproduksjon viser det samme. Vind- og solkraft krever langt flere kg metaller og mineraler per produksjonskapasitet (MW) enn fossil energiproduksjon.

    Geoforskning.no: En grønn steinalder i 2058?

    Solcellepaneler, vindturbiner og batterier krever en lang rekke metaller, hvorav det kanskje viktigste metallet er kobber.

    Innen 2040 kan etterspørselen etter kobber til grønn energi ifølge IEA doble eller tredoble seg, avhengig av hvilket scenario en legger til grunn. De bemerker videre:

    «… looking further ahead in a scenario consistent with climate goals, expected supply from existing mines and projects under construction is estimated to meet only… 80 % of copper needs by 2030.”

    – Det regnestykket går bare ikke opp, sier Øystein Rushfeldt i et intervju med Finansavisen. Rushfeldt er administrerende direktør i Nussir. Gruveselskapet har startet byggingen av kobbergruven som etter planen vil starte produksjon i 2023.

    Rushfeldt mener den kommende etterspørselsveksten for kobber langt vil overstige veksten i produksjon og sier videre:

    – Alle gruver i verden går på full produksjon. Produksjon av kobber kan ikke økes på kort varsel. Og det tar 15 til 20 år å starte en ny kobbergruve. Det betyr at det vil ta kanskje et halvt århundre å doble dagens produksjon, sier Rushfeldt til fa.no og bemerker at heller ikke resirkulering vil være tilstrekkelig for å mette behovet.

    Én ting er mengden kobber som går til produksjon av grønn energi. Bruken av grønn energi er en annen.

    Rushfeldt trekker frem elbiler som eksempel, og forteller at en Tesla kan inneholde fire ganger så mye kobber som en fossil personbil.

    Elbiler krever langt flere kg mineraler og metaller enn en konvensjonell bil og er med på å øke etterspørselen etter kobber. Illustrasjon: IEA

    – La oss si at vi tror på et scenario 10 – 20 år frem i tid der nesten alle bilene som selges hvert år er elektriske. For eksempel 90 prosent. 65 millioner kjøretøy i året. Bare det vil kreve bortimot all kobberproduksjon i verden, mener Rushfeldt.

    Han mener det er uunngåelig at prisen på elbiler vil stige. Implisitt forventer han høyere kobberpriser i fremtiden. Noe som er godt nytt for gruveselskapene. Inkludert Nussir.

    Dyphavsmineraler kan bidra

    Dyphavsmineraler kan dekke en betydelig andel av den kommende etterspørselen etter metaller og mineraler som kobber, sink, kobolt, mangan og sjeldne jordartsmetaller.

    Forekomstene som finnes i norske havområder kan bli en viktig strategisk ressurs, og den forrige regjeringen startet derfor en åpningsprosess for utvinningen av disse. Oljedirektoratet har fått jobben med å utarbeide en ressursvurdering.

    Les mer om temaet:

    Vi kommer ikke utenom dyphavsmineraler

    Norges viktigste bidrag til det grønne skftet

    Nødvendig for det grønne skiftet

    Rystad Energy utarbeidet på vegne av Norsk olje og gass en rapport som antyder at dyphavsmineraler kan bli Norges neste industrieventyr. Rapporten er imidlertid basert på tynt datagrunnlag. Vi vet så langt svært lite om ressursgrunnlaget langs midthavsryggen i Norskehavet.

    RELATERTE SAKER

    Gull: Bleka gullgruve

    mai 5, 2025

    Støtter oppheving av uranforbud

    april 30, 2025

    Foreløpig skuffelse fra EU-kommisjonen

    april 16, 2025
    Vis 1 kommentar(er)

    1 kommentar

    1. H J Uteng on februar 2, 2022 14:40

      Interessant, – om fakta er korrekt.

    NYHETSBREV
    Abonner på vårt nyhetsbrev
    geo365.no: ledende leverandør av nyheter og kunnskap som vedrører geofaget og geofaglige problemstillinger relatert til norsk samfunnsliv og næringsliv.
    KONFERANSER

    Tre uker gjenstår
    May 09, 2025

    Tre uker gjenstår

    En underkommunisert faktor for CCS
    May 07, 2025

    En underkommunisert faktor for CCS

    Hva kan geologene lære av klimaendringene?
    May 06, 2025

    Hva kan geologene lære av klimaendringene?

    Oppnådde gjev status
    May 05, 2025

    Oppnådde gjev status

    Gull: Bleka gullgruve
    May 02, 2025

    Gull: Bleka gullgruve

    OLJEPRIS
    BCOUSD quotes by TradingView
    GULLPRIS
    GOLD quotes by TradingView
    KOBBERPRIS
    HG1! price by TradingView
    GeoPublishing AS

    GeoPublishing AS
    Trollkleiva 23
    N-1389 Heggedal

    Publisher & General Manager

    Ingvild Ryggen Carstens
    ingvild@geopublishing.no
    cell: +47 974 69 090

    Editor in Chief

    Ronny Setså
    ronny@geopublishing.no
    +47 901 08 659

    Media Guide

    Download Media Guide

    ABONNEMENT
    © 2025 GeoPublishing AS - All rights reserved.

    Trykk Enter for å søke. Trykk Esc for å avbryte.