Fra 1. august skal Kina innføre restriksjoner på hvor mye gallium og germanium de vil sende ut av landet. Restriksjonene gjelder for en rekke legeringer som inneholder de to metallene. De inngår blant annet i produksjonen av mikrobrikker.
Restriksjonene kommer som et svar på restriksjoner og forbud mot å eksportere utstyr for produksjon av mikrobrikker til Kina. Saken er blant annet omtalt av Reuters og Mining.com.
Restriksjonene er en nyttig påminnelse om at land som dominerer utvinningen og prosesseringen av visse typer råstoffer, har stor makt over verdikjedene og den globale industrien.
EU-kommisjonen publiserte nylig en liste over 34 kritiske råmaterialer – råstoffer som er definert som å ha stor økonomisk viktighet og hvor det er risiko knyttet til tilgangen. Både germanium og gallium står på denne listen.
geo365.no: 34 kritiske råmaterialer
For mange av råmaterialene på listen er Kina og/eller en håndfull andre land dominerende produsenter, og målet med listen er å få oversikt over hvilke råstoffer som er avgjørende for Europas økonomi.
Råstoffene utgjør grunnlaget for kontinentets industri og inngår i produksjonen av en lang rekke varer som brukes i hverdagen og i moderne teknologi. Ikke minst er mange av materialene på listen viktige ingredienser i teknologier tilknyttet det grønne skiftet.
EU la også denne våren frem et lovforslag for økt grad av hjemlig leting, utvinning, prosessering og gjenvinning av kritiske råstoffer. Målet er å gjøre seg mindre avhengig av land som i mange tilfeller ikke setter verken demokrati, miljø eller HMS høyt, og som ikke regnes som stabile leverandører.
geo365.no: EU skal bli mer selvforsynte
Dette er ikke første gangen Kina rasler med sablene hva gjelder eksportrestriksjoner. På tidlig 2000-tallet stod landet for godt over 90 prosent av den globale produksjonen av sjeldne jordartsmetaller (REE), som har en lang rekke bruksområder i vårt moderne liv.
Da de i 2010 besluttet å stoppe eksporten til industrikjempen Japan, steg prisene til skyhøye nivåer. Siden har Kinas tilnærmede monopol på de strategiske metallene vært på agendaen til blant andre EU og USA, og ny produksjon utenfor Kina har sakte, men sikkert kommet til. Men landet er fortsatt dominerende på utvinning og prosessering av REE, samt en lang rekke andre mineraler og metaller.
Norge er godt posisjonert for å levere en rekke av EUs kritiske råmaterialer. Vi utvinner grafitt og feltspat, har en prosessindustri som foredler flere kritiske metaller, og vi har flere store forekomster av kritiske mineraler i berget (for eksempel REE i Fensfeltet og fosfat, vanadium og titan i Rogaland).
Regjeringen la nylig frem sin nye mineralstrategi, der de blant annet uttalte at prosjekter som omhandler kritiske mineraler vil bli prioritert når det kommer til søknads- og behandlingsprosessene. Det er fortsatt usikkert hvorvidt slike prosjekter også vil bli økonomisk støttet.
Norge sitter også på store mineral- og metallressurser i dyphavet, og stortingsmeldingen som ble lagt frem i juni kan bane veien for en eventuell åpning av norsk sokkel.
Deep Sea Minerals 2023
Demand for critical minerals is expected to be greater than the supply from the mining industry and recycling. Further, the value chains are highly geographically concentrated, making them vulnerable to political instability, geopolitical risks, natural disasters and possible export restrictions.
Bergen, December 5-7th 2023
2 kommentarer
«…vi utvinner feltspat…»
Hvor i Norge er det pr. i dag gruvedrift etter feltspat, når man ser bort fra forsvinnende små mengder så kalt tannspat for dentale formål fra en gruve på Evje?
(Oppdatert)
Hei Ron,
Hvor feltspatproduksjon i Norge finner sted, har jeg ikke full oversikt over, men den virker å være nokså beskjeden. I følge Direktoratet for mineralforvaltning var volumene i 2021 60 000 tonn med en salgsverdi på 5 millioner kroner. EU skriver at Tyrkia leverer 93 prosent av EUs behov, Norge 6 prosent (https://scrreen.eu/wp-content/uploads/2023/03/SCRREEN2_factsheets_FELDSPAR.pdf).