Hans Chr. Rønnevik er død av kreft etter kort tids sykeleie. Gamle kolleger kan fortelle at han jobbet som seniorrådgiver til det siste .
I 2019 mottok han St. Olavs Orden.
I begrunnelsen het det blant annet:
«Hans Christen Rønnevik er født den 26. juni 1945. Han avla sin Cand. Real-grad i geologi ved Universitetet i Bergen i 1971, og startet deretter sin karriere som geolog i Oljedirektoratet.
I en tiårsperiode var han med på å utvikle direktoratet til den institusjonen det er i dag, og deltok i pionerarbeidet med å utforske nye områder i Nordsjøen, Midt-Norge og i Barentshavet.
Rønnevik har være utforskningsdirektør i Saga Petroleum og letesjef i DNO og Lundin Norway. Han pensjonerte seg angivelig i 2015 en alder av 70 år, men har likevel fortsatt sitt arbeid som geologisk rådgiver for Lundin.
Hans geologiske kunnskap var helt sentral i arbeidet som resulterte i funnet av Johan Sverdrup, et av de største oljefeltene på norsk sokkel.
Rønnevik har mottatt flere priser for sitt arbeid. Blant annet mottok han i 2015 The Norman Foster Outstanding Explorer Award som første ikke-amerikaner. Et bevis på at Rønnevik har hatt stor faglig innflytelse også internasjonalt.
I St. Olavs Ordensråd den 6 mai 2019 anbefalte rådet å utnevne seniorrådgiver Hans Christen Rønnevik i den kongelige norske St. Olavs Orden for hans innsats innen petroleumsgeologi. Anbefalingen ble stadfestet av Hans Majestet Kongen samme dag.»
Les også :
Johan Sverdrup: En ny skalp i beltet
4 kommentarer
Det er trist å høre at Hans Christen Rønnevik har gått bort. Han var en stor inspirator og læremester som med sin pasjon for læring, på egne og ikke minst andres vegne, aldri lot data ligge urørt. De ble brukt og diskutert. Han ledet fra dekk som han selv sa, på hele registeret fra de små detaljene i mange faggrener til de store strategiske vurderingene. Det er ikke tilfeldig at Edvard Grieg og Johan Sverdrup er kreditert Hans Christen. De fleste innen vårt fag ville misset Edvard Grieg funnet hvis de ble presentert for de samme dataene underveis. Utallige er de sommerstudentene som har fått en dags forelesning der 150 slides, geologidetaljer, samfunnspørsmål , filosofi og ledelse kom på løpende bånd. Å være tilstede i diskusjoner hvor ikke bare det eksplisitte, håndgripelige, men også kunnskap som lå utenfor egen bevisst rekkevidde der og da, ble en del av veivalg som viste seg riktige, har vært en stor opplevelse. Han vil bli dypt savnet av mange. Tankene går nå til Ritha og hans nærmeste familie.
A brillant explorer who provided enthusiasm to so many young geoscientists. I remember him gruelling me as a young geologist, on the PL057 34/4 first ever mandatory relinquishment of 50% of the licence PL057 (shortly after we had discovered the giant oil column in the 34/4-4 Lunde). I also remember him at SAGA Fest’s even including running around Bekkestua track. A very sad day for NCS Exploration.
Mange har påpekt at Rønnevik «husket» fakta på «hver enkelt letebrønn» på NCS, og han var i stand til å nyttiggjøre seg kunnskapen inn mot stadig bedre tolkningsverktøy. Jeg husker viktig lærdom som at «vi lærer mest av de tørre brønnene» og ydmyket som at «vi forventet olje, men fant gass (om Midgard) og forventet gass, men fant olje (om Draugen).
Nytenkende arbeid som i Halten Vest Høytrykksområde – som langt på vei var avskrevet av «alle andre» – og som i dag er en suksesshistorie etter Kristin/Lavrans og alle følgefunn -også disse – til enorm verdiskapning for nasjonen, funn i permo-karbon karbonat på Gohta/Alta – avskrevet av «alle andre» inkludert kanadiske geologer som omtale Lundin geologene som «cracy norwegians» – noe Rønnevik reagerte på under møtet i London, mai 26-27, Paleozoic Plays, 2016 Geol.Soc der han hadde en fremragende presentasjon. Naturligvis var funnet resultat av detaljert prosessforståelse.
Rønnevik mente, slik jeg ser det, at leting må være kunnskapsdrevet/faktadrevet med rom for betydelig kreativitet og at man ikke lar seg begrense av «common knowledge», og der har vi alle mye å lære vdr de uhyre komplekse geosystemer, og olje og gass som «ikke ligger i ro» slik som mesteparten av geologien – men «flytter seg rundt» – men som ikke nødvendigvis – av den grunn er «bort» – jfr J.Sverdrup mm.
Jeg vet at Rønnevik ønsket seg sterkere geo-letemiljøer og nyutvikling av teknologi også mellom institusjoner i Norge. For å hedre Minnet er det bare å Rette Ryggen – Se mot Horisonten – Fortsette å Bore – for å Fortsette å Lete og Lære – forstå naturen – verden behøver pga økende befolkning og krav til levestandard – i økende grad rimelig energi i alle former.
En av oljeindustrien dyktigste geologer er gått
Bort . Han har med rette fått en
Stor del av æren
For funnet av Johan Sverdrup , og motttok St.Olav’s av kongen for dette.Lyser fred over hans minne.