De to områdene industrien er interessert i er Nordsjøen og Barentshavet.
— Det er gledelig at industrien nå satser og viser sin interesse for CO2-lagring. Dette viser at det er et potensial for en ny og viktig næring på norsk sokkel, sier olje- og energiminister Tina Bru.
Les på GEO365: Klart for CO2-lagring

CO2 fra amoniakkproduksjon
Horisont Energi kunngjorde denne uken at selskapet søker om lisens for karbonlagring i Barentshavet. Ifølge selskapet skal lagringsprosjektet, kalt Polaris, ligge utenfor Finnmarkskysten.
Med geologiske øyne ligger den utlyste lisensen rett nord for det lille funnet 7124/3-1 (Bamse) innenfor Nysleppen Forkastningskompleks.
Formålet med søknaden skal være å lagre CO2 som fanges opp under produksjonen av ren ammoniakk på det planlagte Barents Blue–anlegget i Hammerfest.
– Ammoniakk er en av verdens viktigste industrigasser, og har også et stort potensial som energibærer innen transport og kraftproduksjon. Ved å fange CO2 under produksjon av ammoniakk og lagre det trygt under havbunnen, åpner vi et nytt og klimavennlig marked for de store mengdene naturgass i Barentshavet, uttaler Bjørgulf Haukelidsæter Eidesen, administrerende direktør i Horisont Energi.
Les på GEO365: Innovasjonspris til CO2-prosjekt
Betydelig kapasitet
Polaris har vært planlagt siden februar 2020. I november samme år signerte Horisont Energi og Equinor en avtale om utviklingen av Barents Blue og Polaris, og i mai 2021 inngikk selskapene en samarbeidsavtale for utvikling av Polaris.
Nylig kunngjorde Horisont Energi, Equinor og Vår Energi en samarbeidsavtale om utviklingen av Barents Blue-prosjektet. Ifølge selskapene forventes Polaris-lisensen å dekke lagringskapasiteten som trengs for Barents Blue, inkludert alle potensielle utvidelser, og ytterligere lagringskapasitet vil bli tilbudt tredjeparter i Norge og Europa.
– Som en del av prosjektet vil det bli utviklet offshore-løsninger tilpasset karbonlagring, og vi har høye ambisjoner om å minimere karbonavtrykket av driften av karbonlageret, sier Eidesen.

Økende etterspørsel i Europa
Det er en rekke store CO2-fangstprosjekter på gang i Europa, og mange europeiske selskaper vil ha behov for CO2-lagring. Ifølge Horisont Energi har CO2-kvoteprisen mer enn doblet seg i 2021, og har nådd rekordnivåer, sist over 60 euro per tonn.
– Det antas ofte at prisen vil fortsette å øke etter hvert som antallet kvoter faller i årene som kommer. Dette vil gjøre CO2-lagring stadig mer kommersielt attraktiv, noe som er en viktig driver for dette markedet, sier Bjørgulf Haukelidsæter Eidesen.
Mer informasjon om CO2-lagring og Polaris-prosjektet vil du få under konferansen NCS Exploration – Strategy, 17. – 18. November i Stavanger, hvor en av foredragsholderne er Morten Sola, Head of G&G hos Horisont Energi.
Les på GEO365: Grønt lys for ny industri
Søknadsfrist i desember
I en melding fra Olje- og energidepartementet opplyses det om at utlysning og tildeling av lete- og utnyttelsestillatelser skjer etter individuelle utlysninger og etter behov. Prosessen settes i gang ved at aktører som ønsker en tillatelse etter lagringsforskriften søker når de selv mener det foreligger et tilstrekkelig godt grunnlag (beskrevet i stortingsmeldingen Energi til arbeid). Søknadsfrist denne gangen er 9. desember 2021.
I Norge har man allerede erfaring og kompetanse fra Sleipner- og Snøhvitfeltene, og ikke minst testsenteret på Mongstad. Dette skal det bygges videre på gjennom prosjektet Langskip.
– Med utlysningen legger vi til rette for flere norske prosjekter for CO2-håndtering, uttaler Tina Bru, i meldingen fra departementet.