Close Menu
    Facebook LinkedIn
    Geo365
    Facebook LinkedIn
    BESTILL Login
    • Hjem
    • Anlegg og infrastruktur
    • Aktuelt
    • Bergindustri
    • Dyphavsmineraler
    • Miljø
    • Olje og gass
    • Geofunn
    Geo365
    Du er her:Home » Millioner til økt aktivitet på Fensfeltet
    Bergindustri

    Millioner til økt aktivitet på Fensfeltet

    Av Njål Hagenaugust 20, 2021
    Del denne artikkelen Facebook Twitter LinkedIn Email
    I begynnelsen av juni ble det gjennomført en emisjon hvor holdingselskapet Hustadlitt AS gikk inn med ti millioner kroner i Rare Earths Norway AS. Pengene skal gå til prosjektutvikling og grunnboring.
    Kartet viser utbredelsen av bergartene i Fensfeltet. De sjeldne jordartsmetallene opptrer i den mørkeblå karbonatitten. Kartografi: Sven Dahlgren

    Kartet viser utbredelsen av bergartene i Fensfeltet. De sjeldne jordartsmetallene opptrer i den mørkeblå karbonatitten. Kartografi: Sven Dahlgren

    Facebook Twitter LinkedIn Email

    Det var i en artikkel i Finansavisen i slutten av juli hvor nyheten om emisjonen ble kjent.

    Ifølge Finn Tore Sylte, styremedlem i Rare Earths Norway og leder for forretningsutvikling i Norsk Mineral AS, har Hustadlitt AS satt av betydelige midler for ytterligere utvikling av prosjektet, og at utviklingen av prosjektet vil gå etappevis over flere år.

    Finn Tore Sylte, styremedlem i Rare Earths Norway AS og leder for forretningsutvikling i Norsk Mineral AS. Foto: Norsk Mineral AS

    – Vi tar sikte på utvinning av sjeldne jordarter som er avgjørende for å lage supermagneter og diverse elektronikk som er avgjørende for å produsere bla. vindmøller og elbiler – som igjen er helt nødvendige for det grønne skiftet, sier Finn Tore Sylte.

    Hustadlitt AS, hvor Sturla Steinsvik er styreleder og hans datter Nina Steinsvik er daglig leder, eier 95 prosent av Rare Earths Norway AS, mens holdingselskapet Brennebu AS eier fem prosent. Rare Earths Norway AS har undersøkelsesrett på storparten av Fensfeltet.

    Nye prøveboringer

    Fensfeltet har vært kjent lenge, og Regiongeologen i (tidligere) Buskerud, Vestfold og Telemark fylker avsluttet i 2020 et fireårig kartleggingsprogram. Dette sammen med prøveboringer utført av Norges geologiske undersøkelser (NGU) i 2017-18, har tilført ny og betydelig kunnskap om forekomsten.

    Med den tilførte ferske kapitalen skal Rare Earths Norway fortsette undersøkelsesarbeidet i området.

    – Neste fase prøveboring starter i høst, sier Sylte. Han forteller at de også jobber tett med NTNU for prosess-utvikling.

    Prosessen frem til oppstart av gruvedrift på Fensfeltet er som for de fleste nye gruveprosjekter lang, og mye må på plass før ut utvinningen kan startes opp. Blant annet skal det utarbeides en reguleringsplan, det skal gjennomføres konsekvensutredninger, og det skal gis utslippstillatelse og driftskonsesjon. Erfaringer fra andre nye gruveprosjekter viser at det kan rundt ti år fra første prøveuttak til gruven er i drift, men det kan også ta lengre tid. Noe tidspunkt for oppstart av gruvedrift på Fensfeltet er ikke per nå tidfestet.

    – Det er for tidlig å anslå tidspunkt for oppstart av utvinning, uttaler Finn Tore Sylte.

    Les på GEO365: Kartlegger Fensfeltet med drone

    Fremtidig potensial

    Det om lag fem kvadratkilometer store området kan potensielt holde Europas største forekomst av sjeldne jordarter (REE). REE er et samlebegrep som brukes om 17 grunnstoffer som inngår i mange komponenter i høyteknologiske produkter og grønn energiproduksjon.

    Les på GEO365: Stor enighet om utvikling av Fensfeltet

    Verdenseliten kommer til Bergen. For alle som er interessert i å lære mer om de mulighetene og utfordringene som leting og produksjon av dyphavsmineraler gir, vil vestlandshovedstaden være det naturlige reisemålet i oktober.

    NCS Exploration – Deep Sea Minerals 2021.

    Gjennom prosjektet EURARE, gjennomført i regi av EU, ble Fensfeltet beskrevet som en av forekomstene i Europa med fremtidig potensial.

    Nærings- og fiskeridepartementet bevilget i 2017 midler til to lange kjerneboringer på Fensfeltet. Arbeidet med boringene og tilhørende undersøkelser ble startet opp i november 2017, og ble utført av NGU i samarbeid med regiongeologen. Analyser av kjernene fra de to borehullene i Fensfeltet viste at det finnes sjeldne jordartsmetaller helt ned til 1000 meter.

    I rapporten konkluderes det med at Fensfeltet, med rimelig sikkerhet, er den største REE-forekomsten av REE-fluoro-karbonater/monazitt i Europa. Samt at forekomstene av REE-mineralene på feltet er godt nok kjent til at de kan klassifiseres som “exploration target”.

    Les på GEO365: Fensfeltet: En europeisk ressurs

    På konferansen NCS Exploration – Deep Sea Minerals 2021 er én sesjon dedikert til temaet The Need for Critical Minerals. Foredragsholdere er Karen Hanghøy, Director i British Geological Survey, Frances Wall, Professor ved Camborne School of Mines, University of Exeter og Tom Einar Jensen, CEO i FREYR.

    RELATERTE SAKER

    Gull: Bleka gullgruve

    mai 5, 2025

    Støtter oppheving av uranforbud

    april 30, 2025

    Foreløpig skuffelse fra EU-kommisjonen

    april 16, 2025
    KOMMENTER DENNE SAKEN

    Comments are closed.

    NYHETSBREV
    Abonner på vårt nyhetsbrev
    geo365.no: ledende leverandør av nyheter og kunnskap som vedrører geofaget og geofaglige problemstillinger relatert til norsk samfunnsliv og næringsliv.
    KONFERANSER

    Hefaistos og Psamathe – Kan de gamle greske gudene redde dagens klimatragedie?
    May 12, 2025

    Hefaistos og Psamathe – Kan de gamle greske gudene redde dagens klimatragedie?

    Tre uker gjenstår
    May 09, 2025

    Tre uker gjenstår

    En underkommunisert faktor for CCS
    May 07, 2025

    En underkommunisert faktor for CCS

    Hva kan geologene lære av klimaendringene?
    May 06, 2025

    Hva kan geologene lære av klimaendringene?

    Oppnådde gjev status
    May 05, 2025

    Oppnådde gjev status

    OLJEPRIS
    BCOUSD quotes by TradingView
    GULLPRIS
    GOLD quotes by TradingView
    KOBBERPRIS
    HG1! price by TradingView
    GeoPublishing AS

    GeoPublishing AS
    Trollkleiva 23
    N-1389 Heggedal

    Publisher & General Manager

    Ingvild Ryggen Carstens
    ingvild@geopublishing.no
    cell: +47 974 69 090

    Editor in Chief

    Ronny Setså
    ronny@geopublishing.no
    +47 901 08 659

    Media Guide

    Download Media Guide

    ABONNEMENT
    © 2025 GeoPublishing AS - All rights reserved.

    Trykk Enter for å søke. Trykk Esc for å avbryte.