Oslo tingrett avsa nylig dom i rettsaken mellom Arctic Mineral Resources (AMR) og Nordic Rutile.
Dommen avviser AMRs krav om enerett til granaten på Vevring-siden av Engebø-forekomsten og gir Nordic Rutile utvinningsrettigheter til alle mineraler i hele forekomsten.
I tillegg pålegger dommen AMR å betale Nordic Rutiles saksomkostninger på 3,5 millioner kroner.
Anker dommen
Ifølge AMR vant de delvis frem i søksmålet mot Nordic Rutile. Søksmålet, som de fremmet i mars i år, ble tatt ut for å få fastsatt rettslig at industrimineralet granat tilhører grunneierne, selv om mineralet forekommer i en forekomst sammen med statens mineraler, som i Engebø-forekomsten.
Les på GEO365: Kinkig strid om mineralrettigheter
- Denne dommen fastsetter at granat tilhører grunneierne. Det er viktig. Ifølge dommen kan Nordic Rutile starte utvinning av granat og rutil på de eiendommene der AMR sitter med utvinningsrett til grunneiernes mineraler, men må gi granatverdiene til AMR fordi granat har selvstendig verdi, og kan gi grunnlag for en egen virksomhet. Det kan vi ikke se at prosjektet til Nordic Rutile tåler, sier Tore Viana-Rønningen, daglig leder i Arctic Mineral Resources.
Viana-Rønningen forteller at AMR uansett vil anke dommen. Dette for å få prøvet på ny hvem som har retten til å etablere virksomhet på eiendommene hvor AMR har utvinningsrett til grunneiers mineraler.
– Grunneiernes eiendomsrett til granat er ikke en «rest-rettighet» slik det legges til grunn i dommen. Den er likestilt med statens rett til statens mineraler, mener Viana-Rønningen.
Les på GEO365: Hektisk halvår for Arctic Mineral Resources
Har alle utvinningsretter
Ifølge Nordic Rutile var utfallet ventet, og selskapet vil nå fokusere på å sikre tilkjente advokatutgifter.
– Disse kommer ikke til betaling før saken er rettskraftig avgjort, og domstolen som avsier den dommen avgjør sakskostnadene både for tingretten og lagmannsretten. Vi er derfor litt usikre på hva Nordic Rutile vil sikre, sier Tore Viana-Rønningen.
– Oslo tingretts dom er som forventet, og vi er glade for rettens bekreftelse på at Nordic Rutiles utvinningsrett er gyldig, og at selskapet har rett til å utvinne og – innenfor minerallovens rammer – utnytte granat og alle andre mineraler på Vevring-siden av Engebø-forekomsten. Vi vil nå fortsette å realisere Engebø prosjektet, sier Ivar S. Fossum, administrerende direktør i Nordic Rutile.
Fossum forteller at det kun vil bli én gruveoperatør på denne forekomsten, og at noe annet ville vært meningsløst.
Les på GEO365: Tre år til oppstart
Avgjøres av Høyesterett?
Det er fra AMRs side uttalt at dommen legger til grunn at grunneiernes rettigheter til granat i Engebøfjellet er ivaretatt gjennom at AMR vil kunne kreve all granat som utvinnes overført til seg, eller verdien av det samme, gitt at granat har selvstendig verdi.
– Hvorvidt granat har selvstendig verdi avgjøres av Direktoratet for mineralforvaltning med klageadgang til Nærings- og fiskeridepartementet. Beslutningen ligger derfor helt utenfor Nordic Rutile sin kontroll, sier Tore Viana-Rønningen.
– Dette er en feilaktig spekulasjon og ikke i henhold til driftskonsesjonen fra Direktoratet fra Mineralforvaltning, som bekrefter vår rett til alle mineraler i forekomsten, sier Ivar Fossum.
Les på GEO365: Det endelige beviset
Siste ord i denne saken er ikke sagt. AMRs advokat, Nils-Henrik Petterson i advokatfirmaet Glittertind, anbefaler AMV å anke saken, og uttaler at saken må avgjøres høyere opp i rettssystemet, sannsynligvis av Høyesterett.
Mineraler eid av staten og mineraler eid av grunneier:
Statens mineraler utgjør alle metaller med egenvekt 5 gram/cm³ eller høyere. Herunder:
- krom, mangan, molybden, niob, vanadium, jern, nikkel, kobber, sink, sølv, gull, kobolt, bly, platina, tinn, sink, zirkonium, wolfram, uran, kadmium og thorium og malmer av slike metaller. Med unntak av alluvialt gull.
- metallene titan og arsen, og malmer av disse
- magnetkis og svovelkis
Grunneiers mineraler er mineraler med en egenvekt lavere enn 5 gram/cm³. Eksempler på det er:
- Industrimineraler (bl.a. kalkstein, olivin, nefelinsyenitt, kvarts, og dolomitt)
- Naturstein (bl.a. larvikitt, granitt, marmor, skifer og murestein)
- Byggeråstoffer (grus, pukk, og leire)
Kilde: Direktoratet for mineralforvaltning
1 kommentar
AMR er en konsekvens av en meget lang saksbehandlingstid fra staten og kommunens side. Det må ha vært enorme sløsinger av statlige og kommunale resusjer gjennom årene. Alle disse ca 15 årene med spissrotgang og en evig Kafka lignende byrokratisk evighetsprosess med anker og omprøvinger av den minste ting gir ikke mening for noen part. AMR er sannsynligvis ute etter raske penger og ikke å drive gruve selv. Grunneierne har mistet flertallet i selskapet og dermed også råderetten over sine rettigheter. En trist sak for dem.