Norge kan sies å ligge i tet, men også andre land som grenser til Nordsjøen modner prosjekter for lagring av CO2.
Norge har så langt tildelt utnyttelses-/letetillatelser i fem omganger, og det finnes per nå syv lisenser på norsk sokkel der de respektive selskapene gjør detaljerte undersøkelser.
Mest fremskredent er Aurora-lisensen i Nordsjøen, som forvaltes av Northern Lights-partnerskapet. De skal etter planen starte injisering av klimagassen sent i 2024.
geo365.no: Lover trygg lagring av CO2
Flertallet av de øvrige lisensene kan i beste fall starte lagring innen 2030.
Tre modne prosjekter
Under konferansen New Energy X Subsurface i Bergen tidligere i år, kunne Marlene Rod Vest opplyse at Danmark har geologisk potensial for lagring av CO2 både offshore og på land. Vest er Programme Director ved DTU Offshore.
Hun forklarte at Danmark har en ambisjon om å tilby lagringsmuligheter ikke bare for danske utslippere, men for store deler av Europa. Den danske CCS-strategien har bred politisk støtte, og det prioriteres å utvikle en full verdikjede for fangst, transport og lagring.
Hun påpekte at Danmarks CO2-lagringspotensial er beregnet til 5 – 10 millioner tonn per år, mens den teoretiske lagringskapasiteten i egnede, kartlagte strukturer er 12 – 22 milliarder tonn CO2. Til sammenlikning var de danske utslippene 27,7 millioner tonn CO2 i 2022.
Danmarks første lisensrunde vedrørende CO2-lagring ble fullført i 2023, og det ble da utelukkende delt ut lisenser på dansk sokkel. Det er prosjektene Greensand og Bifrost som er mest modne, og ved Greensand har pilotinjisering allerede startet.
Begge prosjektene har som mål å starte fullskala lagring av CO2 i gamle oljefelter.
Ett tredje modent CCS-prosjekt tilhører Ørsted. Det danske energiselskapet skal i 2025/2026 fange 430 000 tonn CO2 per år som skal transporteres med skip og lagres på norsk sokkel (Northern Lights).
Lisensrunde på land
Sent i januar meldte Energistyrelsen at ni selskaper har søkt om lisenser for den andre runden, som gjelder fem områder på land (se kartet under). Equinor er blant selskapene som har søkt. Lisenser ventes å bli tildelt i juni etter at Energistyrelsen har vurdert søknadene.
Det er også verdt å merke seg at det ved Stenlille, det østligste området for mulig fremtidig CO2-lagring, lenge har foregått lagring av naturgass.
Stenlille er en avgrenset struktur som befinner seg på minst 1 000 meters dyp, og det er Gas Storage Denmark (GSD) som utnytter strukturen for midlertidig lagring av gass.
Etter mer enn 30 års drift herfra, sitter GSD på et solid datagrunnlag og erfaring som vil komme til stor nytte i forbindelse med utvikling av planene for lagring av CO2. Nyttig er det også at selskapet allerede nyter sosial aksept for undergrunnlagring av gass.
geo365.no: Naturgass og CO2 i én struktur
Energistyrelsen skal etter planen utlyse ytterligere arealer for CO2-lagring senere i år. Det vil da bli mulig å søke på nærkyst-lisenser.