Med Towards Sustainable Mining (TSM) skal bergindustrien vise omgivelsene hva som gjøres av miljømessige og sosiale tiltak ved og rundt driften. Gjennom et sett med protokoller skal hver enkelt virksomhet gi seg selv en karakter på hva som gjøres med henhold til kontakt med samfunnet, miljøforvaltning og energieffektivitet.
– Karakterscoren virksomheten oppgir vil bli publisert årlig på TSM sine nettsider, og skal revideres hvert tredje år, forteller Anita Helene Hall, generalsekretær i Norsk Bergindustri, på en pressekonferanse i september i år.
Les på GEO365: Støtter bærekraftsystem for mineralnæringen
TSM ble utviklet av den canadiske gruveorganisasjonen Mining Association of Canada (MAC) på begynnelsen av 2000-tallet.
Bakgrunnen var ifølge MAC blant annet å bedre forholdet til urbefolkningen, og å bedre kontrollrutinene ved damanlegg for lagring av overskuddsmasser. Etter flere dambrudd hvor menneskeliv gikk tapt, var et tydelig behov for å bedre sikkerheten og rutinene. I TSM er én av protokollene viet hvordan virksomheten håndterer overskuddsmasser, en annen kontakten med interessegrupper, lokalsamfunn og urfolk.
Mange diskusjoner
Utover 2000-tallet var det flere lands gruveforeninger som fattet interesse for TSM, og så langt har åtte land utenfor Canada tatt i bruk rapporteringsprogrammet.
I 2020 inngikk Norsk Bergindustri avtale om å ta i bruk TSM i Norge, og siden da har arbeidet med å tilpasse dette til norske forhold pågått. Arbeidet utføres av en ekspertgruppe bestående av representanter fra Norsk Bergindustris medlemsbedrifter.
– Ekspertgruppen samles hver tredje uke. Det er mange hundre sider som skal gjennomgås og det blir mange diskusjoner om innholdet, sier Hall.
Gjennomgås av en referansegruppe
Hall forteller at så langt er fire av totalt åtte protokoller helt ferdige. Dette gjelder protokoll for å forhindre barne- og tvangsarbeid, protokoll for kontakt med interessegrupper, lokalsamfunn og urfolk, protokoll for krisehåndtering og kommunikasjon og protokoll for helse, miljø og sikkerhet.
Les på GEO365: Vil styrke tillit og troverdighet
Alle protokollene gjennomgås av en referansegruppe, før de til slutt skal godkjennes av styret i Norsk Bergindustri.
– Referansegruppen består av elleve representanter som ser med kritiske øyne på arbeidet ekspertgruppen har gjort, sier Anita Helene Hall. Hun forteller at de jobber med å utvikle en digital rapporteringsløsning, og at alle medlemmene skal kunne prøverapportere i 2022, og at det blir full rapportering i 2023 eller 2024.
På spørsmål om TSM kan tas i bruk for virksomheter som skal utvinne dyphavsmineraler, svarer Hall at i prinsippet kan rapporteringsprogrammet også brukes av disse. Hall forteller at protokoll for krisehåndtering og kommunikasjon, protokoll for helse, miljø og sikkerhet, og protokoll for bevaring av biologisk mangfold, er eksempler på protokoller som kan brukes av slike virksomheter.
Les på GEO365: En mer bærekraftig mineralnæring