I en kronikk i Finansavisen tar Einar Semb, partner i Petroadvisor, og Børre Fossli, adm.dir. i Gradient Drilling Solutions, til orde for bruk av flytende gasskraftverk for å elektrifisere sokkelen og kutte utslippene fra oljeaktivitetene.
Kronikken er et svar til en tidligere kronikk i samme avis som hevdet at kjernekraft kan være et alternativ til kraft fra land og havvind.
Semb og Fossli fremholder imidlertid at gasskraftverk med karbonhåndtering (CCS) kan være mer klimavennlig og samfunnsøkonomisk og samtidig raskere å få å plass. De mener en slik løsning for produksjon av såkalt blå strøm kan være i drift før 2030 og levere kraft for under én krone per kWh.
Det er estimert at et gasskraftverk som fanger og lagrer CO2 vil produsere kraft med et karboninnhold på rundt 30 gram per kWh (95 prosent fangstgrad), tilsvarende Norges kraftmiks i dag.
Kronikken i Finansavisen er ikke første gangen blå strøm trekkes frem som en mulig løsning for norsk sokkel.
For om lag ett år siden la Bellona, Ocean Power, Cape Omega og Norsk Industri frem rapporten som presenterer en løsning for fremtidig mulig kraftunderskudd og målet om å kutte de nasjonale CO2-utslippene.
Rapporten skisserte at 3-4 flytende gasskraftverk kunne være operative innen 2030 og bidra til å kutte nasjonale CO2-utslipp med 10 prosent, samtidig som de kunne generere 15 TWh elektrisk kraft, tilsvarende ca. 10 prosent av dagens produksjon.
Rapporten konkluderte slik:
Blå strøm vil effektivt bidra til å løse den kombinerte klima- og energikrisen før 2030, samtidig som den krever minimale ressurser og fungerer som nødvendig balansekraft for en vellykket implementering av fornybar kraft.
Les mer om rapporten her: Flytende gasskraftverk som klimatiltak
CO2-gassen som fanges ved slike kraftverk kan også benyttes for å øke utvinningsgraden i modne oljefelt.