Geokalender juni 2023
I år er det 200 år siden professor Jens Esmark gjorde observasjoner i det norske landskapet som ledet fram til den revolusjonerende teorien om at Nord-Europa hadde gjennomgått en Istid.
Professor Geir Hestmark ved Universitetet i Oslo har i detalj beskrevet denne historien i boka Istidens oppdager (2017). Han skriver: «Jens Esmarks oppdagelse av Istiden er den mest revolusjonerende vitenskapelige oppdagelse som noensinne er gjort med utgangspunkt i norsk natur».
200-årsjubileet for en slik banebrytende oppdagelse er en utmerket anledning til å dedikere denne utgaven av GEOkalenderen til noen få smakebiter fra istidslandskapet rundt Snøhetta på Dovre.
Én av attraksjonene ved Snøhetta er terrassene som samlet forteller om at landet har hevet seg samtidig som elven med smeltevann gravde seg dypere og dypere ned i de tykke løsmassene. Terrassene har karakteristisk horisontal overflate som ble dannet da dalen ble fylt opp til vannspeilet med grus, sand og leire.
Om sommeren er den letteste måten å komme seg inn til Snøhetta-massivet å ta bussen fra Hjerkinn til DNTs turisthytte Snøheim. Hensikten med dette litt spesielle transporttilbudet midt inne i nasjonalparken er å få minst mulig trafikk av biler, syklister og gående langs vegen. Litt mer utfordrende er det å gå fra Kongsvoll via Reinheim, men fjellvandreren får til gjengjeld god innsikt i det gamle istidslandskapet foran Snøhetta. En ekstra bonus er at det er en god mulighet for å treffe moskus.
1 kommentar
Elvedalene på vestlandet er fulle av terasser, ofte i flere plan. Disse, dvs det visuelle, er vel i stor grad skapt av erosjon pga av landheving. En vanlig flate uten terasseeffekt er vel hellet ikke en terasse, selv om den fylt opp som beskrevet.