Sval Energi, Neptune Energy og Storegga ønsker å utvikle et nytt CO2-lager i Nordsjøen øst for Sleipner. Tidligere i år sendte de inn en felles søknad til Olje- og energidepartementet, og 18. august fikk de tilbud om en letetillatelse knyttet til CO2-lagring.
De tre partnerne kaller prosjektet Trudvang, og har anslått at opptil 225 millioner tonn CO2, eller 9 millioner tonn CO2 per år, kan lagres her.
9 millioner tonn CO2 per år tilsvarer omtrent 20 prosent av norske utslipp.
At reservoaret i Utsiraformasjonen kan ta imot CO2, har vært fastslått siden Equinor startet injeksjon i samme formasjon ved Sleipner i 1996. Ifølge Oljedirektoratets CO2-atlas har Utsiraformasjonen sammen med Skadeformasjonen, som er adskilt av et tynt lag leire, potensial for å lagre betydelige mengder CO2.
I ett scenario regner de seg frem til 170 millioner tonn CO2 lagringspotensial i de to formasjonene. Det totale potensialet skal imidlertid være 500 – 1 500 millioner tonn CO2.
NEXT 2023
New Energy X Subsurface
Offshore vind – CCS – geotermisk energi – hydrogen
Bergen, 24. – 26. oktober 2023
Da de tre selskapene leverte inn søknaden tidligere i år, satte de som mål å starte injeksjon i 2029. De ser for seg at CO2 skal transporteres fra utslippere i Nord-Europa og Storbritannia med skip til en terminal på land, og deretter sendes ut på sokkelen via rørledning. Det er for øvrig slik Northern Lights-partnerskapet vil operere sitt CCS-prosjekt.
EU har som mål å lagre 300 – 600 millioner tonn CO2 årlig innen 2050. Det internasjonale energibyrået IEA og Global CCS Institute har sagt at vi globalt må nå en lagringskapasitet på rundt fem milliarder tonn CO2 årlig innen 2050 om verden skal nå sine klimamål.
geoforskning.no: Norge må tenke gigatonn
Sval Energi er foreslått som operatør for Trudvang med 40 prosent eierandel. Neptune Energy og Storegga vil begge ha 30 prosent eierandel.
Flere norske CCS-prosjekter
Det modnes frem stadig flere CCS-prosjekter på norsk sokkel. Per i dag injiserer Equinor CO2 ved Sleipner i Nordsjøen og Snøhvit i Barentshavet. I begge tilfeller dreier det seg om fangst og reinjeksjon av CO2 fra produsert naturgass.
Northern Lights, en del av det statsfinansierte CCS-prosjektet Langskip, vil starte transport og lagring av CO2 sørvest for Troll fra og med slutten av neste år. I fase 1 skal de lagre opptil 1,5 millioner tonn CO2 årlig i Aurora-lisensen.
geo365.no: Kan lagre minst 5 millioner tonn årlig
Trudvang-partner Neptune Energy er også involvert i et annet CCS-prosjekt sammen med Horisont Energi – Errai. I første fase skal Errai lagre fire til åtte millioner tonn CO2 per år i en lisens i Egersundbassenget. Målet har vært oppstart i 2026, men i mars ble det klart at Horisont med partnere ikke fikk tilbud om letetillatelse for arealet de hadde søkt på.
Det ble imidlertid gitt letetillatelser knyttet til CO2-lagring til Wintershall Dea og Stella Maris CCS for ett areal og til Aker BP og OMV i et annet, begge i Egersundbassenget.
geo365.no: Vurderer CO2-terminal nær Haugesund
I Barentshavet er Horisont Energi involvert i et CCS-prosjekt – Polaris – som også vil omfatte produksjon av ammoniakk (Barents Blue).
CO2-prosjektet med kanskje størst potensial på norsk sokkel er Smeaheia øst for Troll, der Equinor har en ambisjon om å lagre opptil 20 millioner tonn CO2 per år, tilsvarende 40 prosent av norske utslipp. Målet er å kunne starte injeksjon i 2027 eller 2028.