I kjølvannet av EUs Critical Raw Materials Act (CRMA) – loven som skal gjøre EU mer selvforsynt med kritiske og strategiske mineraler – introduserte unionen konseptet «strategiske prosjekter». Målet er økt selvforsyning av råmaterialer som litium, nikkel og sjeldne jordarter, som er essensielle for batterier, fornybar energi og høyteknologi.
For å oppnå denne gjeve statusen må prosjekter oppfylle strenge krav: De skal gi et «betydelig bidrag» til EUs verdikjede, være bærekraftige og økonomisk levedyktige. Til gjengjeld loves utvalgte prosjekter raskere saksbehandling og mulighet for finansiell støtte.
Sent i mars ble de 47 utvalgte prosjektene offentliggjort.
Prosjektene spenner over kategoriene utvinning (15 prosjekter), prosessering (13 prosjekter), integrert utvinning og prosessering (11 prosjekter), resirkulering (7 prosjekter) og substitusjon (2 prosjekter).
Geografisk er prosjektene fordelt på 13 land (alle EU-land), hvorav Frankrike, Finland og Spania topper listen med henholdsvis 8, 6 og 6 prosjekter.
Prosjektene dekker et bredt spekter av kritiske råmaterialer som er avgjørende for produksjon av batterier, fornybar energi og høyteknologi og inkluderer blant annet litium, nikkel, kobolt, grafitt, kobber og sjeldne jordartsmetaller.

Norge tomhendt – foreløpig
Det var ikke et krav om at søknadene måtte gjelde prosjekter innenfor EUs grenser, så lenge søkerne kunne dokumentere at de respektive prosjektene kunne bidra til EUs mål om økt selvforsyning.
EU-representant Rolf Kuby, som nylig var i Norge under Nordic Forum on Raw Materials’ Oslo Summit 2025, opplyste at Norge hadde sendt inn flest søknader (7 av totalt 46) fra land utenfor EU. Disse omfattet fire utvinningsprosjekter og tre prosesseringsprosjekter.
Det ble ikke spesifisert hvilke prosjekter de syv fra Norge representerte, men geo365.no har tidligere omtalt to av dem:
Kuniko Norge søkte om status som strategisk prosjekt for Ertelien nikelprosjekt på Ringerike. Selskapet la i fjor frem to ressursestimater. Det nyeste estimatet en ressurs på 40 millioner tonn malm (hvorav 22 er indikert og 18 er antatt) som inneholder batterimetallene nikkel, kobber og kobolt.
Kuniko har tidligere uttalt at målet er gruvedrift innen 2030.
geo365.no: Ser distriktspotensial på Ringerike
Også Rare Earths Norway (REN) søkte om status som strategisk prosjekt.
REN har hatt undersøkelsesrettigheter på Fensfeltet siden 2016, og fjor i sommer la de frem ressursestimatet som bekrefter at feltet er Europas største dokumenterte forekomst av sjeldne jordartsmetaller (REE).
geo365.no: Størst!
REE troner høyest på listen over mineralene EU anser som kritiske, og det kan derfor fremstå som noe overraskende at søknaden ikke ble innvilget. Fem prosjekter innad i EU relatert til REE fikk den gjeve statusen, inkludert LKAB i Sverige.
Skal velge flere prosjekter utenfor EU
Flere medier melder imidlertidig at Stéphane Séjourné, visepresident i Europakommisjonen, har uttalt at kommisjonen har satt seg fore å velge ut flere prosjekter i løpet av de kommende ukene. Dette skal gjelder prosjekter i «third countries», altså land utenfor EU.
Vi velger å tro at det da ikke vil være snakk om «om», men «hvor mange» prosjekter i Norge som får status som strategiske prosjekter. Hvilken betydning denne statusen vil ha i praksis med tanke på fremdrift, finansiering, bærekraft og lokal aksept, vil nok bli et diskusjonstema for resten av året.
1 kommentar
EU-kommisjonen har ikke offentliggjort listen med strategiske prosjekter fra land utenfor EU. Det dreier seg ikke om at norske prosjekter ikke har «nådd opp» i konkurransen, selv om det selvfølgelig kan være tilfellet. En ev. skuffelse må handle om at de to listene ikke ble annonsert samtidig. Vi får håpe at det ikke varer så veldig lenge før ex-EU-listen blir presentert.