Close Menu
    Facebook LinkedIn
    Geo365
    Facebook LinkedIn
    BESTILL Login
    • Hjem
    • Anlegg og infrastruktur
    • Aktuelt
    • Bergindustri
    • Dyphavsmineraler
    • Miljø
    • Olje og gass
    • Geofunn
    Geo365
    Du er her:Home » Fra ord til handling
    Bergindustri

    Fra ord til handling

    Av Ronny Setsåfebruar 8, 2024
    Del denne artikkelen Facebook Twitter LinkedIn Email
    Norsk mineralindustri kan bidra betydelig til det grønne skiftet og at EU reduserer sin avhengighet av import fra kongolesiske gruver og kinesiske smelteverk. Bransjen etterlyser imidlertid handling fra regjeringen.

    Vi har kun to metallgruver i drift i Norge i dag. Titanias dagbrudd (avbildet) er en av dem. Regjeringen har gjennom mineralstrategien sagt at de vil legge til rette for mer kartlegging og utvikling av nye gruver i landet. Mineralindustrien savner fortsatt konkrete virkemidler. Foto: Halfdan Carstens

    Facebook Twitter LinkedIn Email

    Det var mange som refererte til CRMA under den innledende delen av NGU-dagen 2024.

    CRMA, The Critical Raw Materials Act, er EUs lovforslag (ventet vedtatt snarlig) for økt grad av hjemlig leting, utvinning, prosessering og gjenvinning av kritiske råstoffer.

    Målet er å redusere unionens avhengighet av import av mineraler fra, i mange tilfeller, et fåtall dominerende land som Kina, Den demokratiske republikken Kongo og Tyrkia. Økt produksjon av kritiske råmaterialer fra Norge, som er en del av EUs indre marked, er høyst velkomment.

    geo365.no: EU skal bli mer selvforsynte

    Ole Christian Selsås, direktør for Quartz and mining operations i Elkem, påpekte at selskapet er en betydelig leverandør av silisium til EU, og at dette utgjør ett av EUs 34 definerte kritiske råmaterialer.

    Silisium inngår blant annet i produksjonen av solceller, vindturbiner, forbrukerelektronikk og infrastruktur, og Norge leverer nesten 40 prosent av EUs import. Elkem står for rundt 30 prosent.

    – Men også flere av de øvrige råmaterialene finnes i Norge, og norsk mineralnæring og prosessindustri anses som kritisk viktige for at EU skal nå sine mål om økt selvforsyning. Følgelig er det viktig at vi som industri gis tilgang til mineralressursene for å kunne utvikle dem.

    To utfordringer

    Selsaas trakk frem to utfordringer som kan hindre norsk mineral- og prosessindustri i å levere i henhold til både EUs mål og den norske regjeringens ambisjoner som er nedfelt i mineralstrategien fra 2023.

    – Norge må fortsette å være konkurransedyktig. Arbeidskraft er dyrt i landet vårt, men vi har hatt tilgang på rimelig kraft. Elektrisitet utgjør en tredjedel av Elkems kostnader, og for å opprettholde markedsposisjonen vår, må vi fortsette å ha god tilgang på kraft.

    Selsås bemerket også den økende konkurransen fra andre deler av verden vedrørende utvinning og prosessering av kritiske råmaterialer. Flere land, samt EU, har gjennom ulike politiske og økonomiske pakker lagt til rette for mer «grønn industri», og direktøren listet opp blant annet USAs Inflation Reduction Act, EUs Green Deal, Fit for 55 og RePOWER EU, og tilsvarende ordninger i blant annet Kina, India og Japan.

    – Norges verktøykasse er liten sammenliknet med disse.

    Krever handling

    Også Alf Reistad, daglig leder i Rare Earths Norway (REN), uttalte i en panelsamtale under samme arrangement at han savnet insentivene fra regjeringen.

    – Vi ønsker å bidra til at regjeringen lykkes med sin mineralstrategi, at Nome kommune kan utvikle en grønn industripark, og at EU når sitt ambisiøse mål om mer egenproduksjon. Det vi mangler, er at regjeringen går fra ord til handling. Så langt er mineralstrategien en ambisjon som vi ikke ser noe til i virkemiddelapparatet.

    Alf Reistad, Ole Christian Selsåas og Lars Erik Lund (Veidekke) i panelsamtale under NGU-dagen 2024. Skjermdump fra NGU-dagen 2024 livestrømming

    Leteselskapet REN ønsker å utvinne sjeldne jordartsmetaller (REE) ved Fensfeltet i Telemark. REE troner høyest på listen over EUs kritiske råmaterialer, og selskapets arbeid er støttet av EU gjennom ERMA – European Raw Materials Alliance og EIT RawMaterials – European Institute of Innovation and Technology Raw Materials.

    Også mineralstrategien nevner Fensfeltet ved flere anledninger og gjenspeiler regjeringens støtte for utvikling av prosjektet. Men ordene er ikke nok. REN har gjentatte ganger uttalt at de er avhengig av økonomisk risikoavlastning for videre utvikling, blant annet til byggingen av den planlagte pilotfabrikken.

    Overveldende lokal støtte for «usynlig gruve»

    Stikkordet for NGU-dagen var bærekraft, og både Reistad og hans kollega i REN, geolog Trond Watne, kunne bekrefte at de tar dette på alvor.

    – Det er fullt mulig å få til bærekraftig drift. Vi planlegger underjordisk, helelektrisk gruvedrift med tilbakefylling av masser for maksimal utnyttelse av ressursene, i kombinasjon med en komplett og kompakt verdikjede der malmen prosesseres lokalt og sendes til Herøya i Porsgrunn for separering og produksjon av permanentmagneter, oppsummerte Reistad.

    – Konseptet er «Invisible Mining». Vi skal minimere fotavtrykket på landoverflaten og malmen skal transporteres gjennom underjordiske ganger til et anlegg flere kilometer unna forekomsten. Gjennom tre pågående forskningsprosjekter utvikler vi konsepter for bærekraftig og optimal utvinning og prosessering av ressursen, forklarte Watne.

    geo365.no: Tar sikte på grønn gruvedrift

    Sentralt i begrepet bærekraft ligger sosial aksept, og her står REN i en særstilling. Watne viste til en spørreundersøkelse gjennomført av lokalavisa Kanalen i 2023 som viste at hele 80 prosent av innbyggerne i kommunen var positive til gruvedrift ved Fensfeltet. Kun 3 (!) prosent var imot. Reistad har tidligere uttalt at de har oppnådd denne oppslutningen gjennom god dialog og en aktiv vertskommune.

    Etterlyser «fast track»-løsning

    Som Reistad, savnet også Selsås at regjeringen går fra ord til handling vedrørende den ambisiøse mineralstrategien.

    – Men vi har alle forutsetninger for å lykkes i Norge, og kan i større utstrekning enn i dag bli en synlig mineralaktør. Vi må utvikle virkemiddelapparatet og stimulere til ny drift. Det er fortsatt en utfordring at det kan ta 10-20 år å utvikle et mineralprosjekt i Norge, og jeg etterlyser implementeringen av regjeringens forslag om «fast track»-løsning for raskere saksbehandling, sa Ole Christian Selsås.

    Norges geologiske undersøkelse (NGU) ble opprettet ved kongelig resolusjon den 6. februar 1858 og markeres årlig med NGU-dagen. I år fylte NGU 166 år.

    RELATERTE SAKER

    Gull: Bleka gullgruve

    mai 5, 2025

    Støtter oppheving av uranforbud

    april 30, 2025

    Foreløpig skuffelse fra EU-kommisjonen

    april 16, 2025
    KOMMENTER DENNE SAKEN

    Comments are closed.

    NYHETSBREV
    Abonner på vårt nyhetsbrev
    geo365.no: ledende leverandør av nyheter og kunnskap som vedrører geofaget og geofaglige problemstillinger relatert til norsk samfunnsliv og næringsliv.
    KONFERANSER

    Hefaistos og Psamathe – Kan de gamle greske gudene redde dagens klimatragedie?
    May 12, 2025

    Hefaistos og Psamathe – Kan de gamle greske gudene redde dagens klimatragedie?

    Tre uker gjenstår
    May 09, 2025

    Tre uker gjenstår

    En underkommunisert faktor for CCS
    May 07, 2025

    En underkommunisert faktor for CCS

    Hva kan geologene lære av klimaendringene?
    May 06, 2025

    Hva kan geologene lære av klimaendringene?

    Oppnådde gjev status
    May 05, 2025

    Oppnådde gjev status

    OLJEPRIS
    BCOUSD quotes by TradingView
    GULLPRIS
    GOLD quotes by TradingView
    KOBBERPRIS
    HG1! price by TradingView
    GeoPublishing AS

    GeoPublishing AS
    Trollkleiva 23
    N-1389 Heggedal

    Publisher & General Manager

    Ingvild Ryggen Carstens
    ingvild@geopublishing.no
    cell: +47 974 69 090

    Editor in Chief

    Ronny Setså
    ronny@geopublishing.no
    +47 901 08 659

    Media Guide

    Download Media Guide

    ABONNEMENT
    © 2025 GeoPublishing AS - All rights reserved.

    Trykk Enter for å søke. Trykk Esc for å avbryte.