Rare Earths Norway (REN), leteselskapet som har ambisjoner om å utvinne sjeldne jordartsmetaller (REE) ved Fensfeltet i Telemark, meldte nylig at det europeiske forskningsprosjektet REESOURCE startet opp sent i januar.
REN er én av elleve partnere i Horizon Europe-prosjektet som ledes av Institutt for Energiteknikk, og RENs kjerneprøver fra Fensfeltet vil stå helt sentralt i forskningsarbeidet.
REESOURCE skal bidra til å minimere naturpåvirkningene ved gruvedrift, fremme sirkulærøkonomi og øke den sosiale aksepten for mineralvirksomhet.
REN har hatt undersøkelsesretter i størstedelen av det området som rommer de sjeldne jordartsmetallene i Fensfeltet siden 2016, og i fjor høst sikret de seg utvinningsrett. Målet er et ressursestimat tidlig i år.
geo365.no: Viktig milepæl for Rare Earths Norway
Gjennom prosjektet skal det blant annet utvikles teknikker og konsepter for usynlig og underjordisk gruvedrift for å redusere arealbruk og miljøpåvirkning, reduksjon i avfall og overskuddsmaterialer, reduksjon i forbruk av vann, energi og kjemikalier og økt gjenbruk og resirkulering.
– Rare Earths Norway ønsker å bidra til at både den norske regjeringen og EU lykkes med å nå sine ambisiøse mål. Gjennom REESOURCE og andre forskningsprosjekt utvikler vi nå en ny standard for ansvarlig mineralutvinning, uttaler daglig leder Alf Reistad i pressemeldingen fra selskapet.
I fjor sommer lanserte regjeringen den norske mineralstrategien som skal legge til rette for mer, men samtidig grønnere gruvedrift i Norge.
EU har definert 34 råmaterialer de anser som kritiske, og her troner sjeldne jordartsmetaller høyest. De har også startet arbeidet med å øke egenproduksjonen av kritiske mineraler og metaller, og fremtidige bidrag fra Norge og spesielt fra Fensfeltet vil være høyst velkomment.
– For Rare Earths Norway er det viktig med høy utnyttelse av den unike forekomsten i tillegg til at belastningen for nærmiljøet blir minst mulig. Vi planlegger for elektrifisert og autonom underjordsdrift og med tilhørende industrianlegg og tilhørende deponi i ubebodd område 4-6 km fra forekomsten, fortsetter Reistad.
REESOURCE har en varighet på 3,5 år og er fullfinansiert gjennom EU-programmet Horizon Europe. Partnerne er Rare Earths Norway AS (Norge), Institutt for Energiteknikk (Norge), University of Porto (Portugal), Montanuniversität Leoben (Østerrike) , Advanced Minerals and Recycling Industrial Solutions (Greece), Asociación de Servicios de Geología y Minería Iberoamericanos (Spania), Aalborg University (Danmark) , Rheinisch-Westfälische Technische Hochschule Aachen (Tyskland), University of Oulu (Finland), National Institute of Research and Development for Optoelectronics (Romania) og Medallion Innovations UK (Storbritannia).
Selskapet planlegger å etablere en pilotfabrikk med tilhørende testuttak fra eksisterende gruveganger i Fensfeltet. En slik fabrikk, som kan koste rundt 300 millioner kroner, vil imidlertid være avhengig av en form for økonomisk støtte/finansiering.
geo365.no: Planlegger pilotfabrikk ved Fensfeltet
Det er spesielt REE-metallene neodym og praseodym som er av interesse for REN fordi disse har høyest verdi og fordi de kan spille en nøkkelrolle i det grønne skiftet for deres anvendelse til permanentmagneter.
Slike magneter er blant annet nødvendige for å konvertere elektrisk kraft til mekanisk energi og vice versa. Noe som for eksempel trengs for å drive en elektrisk bil eller generere kraft i en vindturbin.
RENs arbeid på Fensfeltet er blant annet støttet av EU gjennom ERMA, European Raw Materials Alliance (https://erma.eu) og EIT RawMaterials – European Institute of Innovation and Technology Raw Materials.
Det er for tiden to norske selskaper som driver leting på Fensfeltet: REN og REE Minerals. REE Minerals publiserte i fjor høst det første ressursestimatet vi har på Fensfeltet. Ett tredje selskap, REE Exploration, fokuserer på leting utenfor feltet.