– ESG (Environmental, Social and Governance) er et begrep for å rapportere bærekraft til investorer. Initiativet startet i samarbeid mellom GCE Ocean Technology og portugisiske Forum Oceano. DNV har blitt engasjert til å gjøre en kartlegging av relevante standarder og metodikk som prosjektet kan bygge videre på for å etablere en «ESG håndbok for marine mineraler».
Jens Laugesen, Chief Specialist i DNV, presenterte initiativet under et seminar og workshop i Stavanger i juni i år. Under seminaret, som samlet et titalls representanter fra selskaper, akademia og staten, ble det diskutert hva som skal til for å få en dyphavsmineralindustri i Norge og hvordan den eventuelt skal se ut.
Seminaret ble arrangert av GCE Ocean Technology, Norsk olje og gass, GCE NODE og Norsk Forum for Marine Mineraler (NMM).
Initiativet heter ESG Handbook og har så langt blitt støttet av GCE Ocean Technology og portugisiske Forum Oceano.
«Håndboken» er tenkt etablert som en veileder og felles metodikk for industrien som jobber med dyphavsmineraler, som forteller hvilke temaer som skal innrapporteres og hvordan. Målet er transparent og enhetlig rapportering, som gir ESG-forbedringer og sikrer finansiering av de beste prosjektene.
En rekke selskaper har gått offentlig ut og sagt at de ikke ønsker å ta i bruk materialer med opphav i dyphavsforekomster, eksempelvis BMW, Samsung, Google (Alphabet), Philips og Volvo (kilde: noseabedmining.com).
geo365.no: BMW vil ikke bruke havbunnsmineraler
geo365.no: Enda mer støtte til forslag om moratorium
Ifølge Laugesen vil ESG-håndboken bli inspirert av andre bærekraftstandarder og rapporteringsmetoder, deriblant FNs bærekraftsmål og canadiske Towards Sustainable Mining (TSM).
Norsk Bergindustri har de siste årene jobbet med å implementere TSM i Norge. Konkret innebærer den at norske bergverksselskaper årlig skal vurdere sin bærekraftinnsats på tvers av åtte viktige områder, inkludert energibruk, utslippshåndtering, naboskap og urbefolkning, HMS og bevaring av biologisk mangfold.
Resultatene skal være fritt tilgjengelige for publikum og blir eksternt verifisert hvert tredje år for å sikre at det som rapporteres er nøyaktig.
geo365.no: Vil styrke tillit og troverdighet
geo365.no: Støtter bærekraftssystem for mineralnæringen
– Planen er at arbeidet med utviklingen av selve ESG-håndboken starter i høst og at det er ferdig i slutten av 2023. Håndboken vil på ingen måte legge føringer for noe lovverk, men gi en felles metodikk for rapportering av hvordan man oppfyller relevant lovverk og jobber med ESG-forbedringer.
Prosjektet har etablert en bred ressursgruppe bestående av Advisory Committee on Protection of the Sea (ACOPS), AU Commission and the African Minerals Development Centre (AMDC), Fearnley Securities AS, Green Minerals, Guangzhou Geological Survey (GMGS) China Geological Survey (CGS), International Marine Minerals Society (IMMS), Japan Oil, Gas and Metals National Corporation (JOGMEC), JPI Oceans – MiningImpact, Natural History Museum, OECD, The Pacific Community (SPC) og United Nations Global Compact (UNGC). The International Seabed Authority (ISA) er observatør i prosjektet.
Så langt har The Metals Company, GSR, Equinor og Norwegian Forum for Marine Minerals (NMM) sagt seg interessert til å bidra til å delfinansiere prosjektet.
Norsk momentum
Den forrige regjeringen startet en åpningsprosess for utvinning av norske dyphavsmineraler. Vi har trolig ikke noduler i norske farvann, men det er derimot påvist forekomster av massive sulfider og skorper.
Les mer om temaet:
Norges viktigste bidrag til det grønne skiftet
Nødvendig for det grønne skiftet
Ønsker full norsk verdikjede for dyphavsmineraler
Rystad Energy utarbeidet på vegne av Norsk olje og gass en rapport som antyder at dyphavsmineraler kan bli Norges neste industrieventyr. Rapporten er imidlertid basert på tynt datagrunnlag. Vi vet så langt svært lite om ressursgrunnlaget langs midthavsryggen i Norskehavet.
NCS Exploration – Deep Sea Minerals
I oktober 2022 arrangerer GeoPublishing konferansen NCS Exploration – Deep Sea Minerals i Bergen.